تاریخچه

تارخچه ای از ...

تاریخچه

تارخچه ای از ...

87528405985126528310.jpg

میخواهیم با هم تاریخچه چیز های مختلف را بررسی کنیم

مسجد امام اصفهان

سه شنبه, ۱۳ خرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۰۱ ب.ظ

مسجد امام اصفهان یا مسجد شاه که به مسجد جامع عباسی نیز شهرت دارد یکی از مساجد دیدنی و تاریخی میدان نقش جهان اصفهان است که در طی دوران صفوی ساخته شد و از بناهای مهم معماری اسلامی ایران به شمارمی رود. این بنا شاهکاری جاویدان از معماری، کاشی کاری و نجاری در قرن یازدهم هجری است.مسجد امام مربوط به دوره صفوی است و در اصفهان، جنوب میدان نقش جهان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۰۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


مسجد امام اصفهان که در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار دارد در سال ۱۰۲۰ هجری به فرمان شاه‏ عباس اول در بیست و چهارمین سال سلطنت وی شروع شده و تزیینات و الحاقات آن در دوره جانشینان او به اتمام رسیده است.ساختمانمسجد امام از لحاظ معماری و کاشیکاری و حجاری و عظمت گنبد و مناره های بلند آن از شاهکار های قرن یازدهم هجری به شمار می رود . تزیینات کاشیکاری مسجد در زمان جانشینان شاه عباس به تدریج تکمیل شده است ، کتیبه سر در اصلی مسجدامام بر روی کاشی معرق و به خط ثلث علیرضا عباسی و مورخ به سال 1025 هجری است .
در زیر این کتیبه ، کتیبه دیگری به خط ثلث نصب شده که معرف نام معماری بنا « استاد علی اکبر اصفهانی » و مباشر ساختمان مسجد امام بنام « محب علی بیگالله » است . در سر و جلو خان مسجد امام کتیبه های دیگری نیز جلب توجه می نماید . کاشیکاری معرق و خشتی هفت رنگ آن با پیچ فیروزه کاشی و مقرنس های درون سردر جز زیباترین هنر کاشیکاری عهد صفوی به شمار می رود .

دو مناره کاشیکاری مرتفع ، سردری دارای کتیبه هایی نیز می باشد .
در نقره پوش ورودی مسجد امام اصفهان دارای اشعاری به فارسی از دوران شاه صفی است ، که بنا به حساب حروف ابجد متعلق به سال 1046 هجری قمری است . در دهلیز زیبای مسجد امام سنگاب بزرگ تاریخی واقع شده ، این مسجد جز مساجد چهار ایوانی است ، کتیبه ایوان بزرگ و گنبد عظیم آن به خط عبدالباقی تبریزی است ، در گنبد و بر بالای محراب کتیبه ای به خط « محمد صالح اصفهانی » به تاریخ 1038 هجری نقر شده ، کتیبه های متعدد دیگری در چهلستون شرقی و گنبد جنوبی و سایر قسمت های مسجد بر روی کاشی معرق و خشت نوشته شده است ، بر روی سنگاب چهلستون غربی کتیبه منظومی به خط نستعلیق نقر شده که متعلق به زمان شاه سلیمان صفوی و مورخ به سال 1095 هجری است .


در مسجد امام اصفهان فرامین متعددی از دوران شاه عباس اول بر روی الواح سنگی نقر و نصب شده است . در دو زاویه صحن مسجد بنای دو مسجد بنای دو مدرسه سلیمانی و ناصری جلب توجه می نماید . مدرسه سلیمانی متعلق به زمان شاه سلیمان صفوی و مورخ به سال 1087 هجری است ، مدرسه دیگری که بنای آن هم متعلق به دوره صفوی است به علت تعمیراتی که در زمان ناصرالدین شاه قاجار در آن به عمل آمده ، به نام ناصری شهرت یافته است ، در این مدرسه دو تاریخ سال 1077 و 1095 هجری ثبت شده است .
گنبد عظیم کاشیکاری دو پوشه مسجد امام و دو مناره مرتفع ( ارتفاع این دو مناره 48 متر می باشد ) جنبین آن دارای کتیبه هایی نیز می باشد و تاریخ پایان کتیبه گنبد سال 1037 هجری است . بلندی گنبد در حدود 54 متر است ، حد فاصل مابین دو جدار داخلی و خارجی گنبد دو پوشه به طور تقریب در حدود 15 متر است . در مسجد امام فرامین و الواحی از زمان قاجار نصب شده است . همچنین لوحه ای که حاکی از تعمیرات کلی گنبد و کتیبه ایوان بزرگ و سایر اصلاحات آن به سال 1328 خورشیدی است در مسجد نصب شده است .

از نکات جالب توجه مسجد امام اصفهان، انعکاس صوت در مرکز گنبد بزرگ جنوبی آن است . ارتفاع گنبد مسجد ۵۲ متر و ارتفاع مناره های داخل آن ۴۸ متر و ارتفاع مناره های سردر آن در میدان نقش جهان ۴۲ متر است . قطعات بزرگ سنگ های مرمر یکپارچه وسنگاب های نفیس ، از دیدنی های جالب مسجد امام است . 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی